We gaven positief advies over de wijzigingen in het reglement voor kampvervoer voor Gentse jeugdverenigingen.
We bekeken het toegankelijkheidsplan van het Zwijntjesbos en gaven hierover positief advies. We hopen wel dat er meer openbare toiletten komen en vragen om ook hondentoiletten te voorzien bij de ingangen van het park. We vroegen ook het plan zeker te bezorgen aan alle verenigingen en bewoners van Zwijnaarde.
Ook in 2021 gaven we advies op een aantal beleidsnota's:
De stad maakte een Actieplan Nightlife en vroeg ons advies. We vinden het heel goed dat er zo'n Actieplan is en gaan akkoord met de geplande acties, maar we gaven toch nog een paar opmerkingen mee, zoals:
We waren blij te horen dat er een tweede editie van Beestige Zomer wordt georganiseerd. We hebben dus een positief advies gegeven. We gaven ook positief advies over de nieuwe reglementen voor het jeugdwerk. We vinden het fantastisch dat er meer geld is voor jeugdwerk en dat de administratie eenvoudiger wordt. In maart deed een Pano-reportage over politiegeweld heel wat stof opwaaien. De reportage ging vooral over Brussel en Antwerpen, maar ook in Gent zijn er problemen met politiegeweld. We schreven hier daarom een spontaan advies over, waarin we een vuist maken tegen alle vormen van politiegeweld, en tegen etnische profilering in het bijzonder. We hebben hiervoor eerst gesprekken gevoerd met verschillende jongeren die veel te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie. Uit die gesprekken bleek dat politiecontroles deel zijn geworden van hun leven, en dat ze voelen dat er weinig maatregelen worden genomen. Met de jeugdraad hebben we de volgende voorstellen gedaan:
De jeugdraad gaf negatief spontaan advies over het plaatsen van (Corona)camera's in de binnenstad. We vrezen dat Corona wordt gebruikt als excuus voor het plaatsen van camera's. Zijn camera's wel de beste manier om aan crowd control te doen? Zijn er geen alternatieven? En gaan de camera's enkel daarvoor gebruikt worden? Wat met de privacy? En is het niet beter in te zetten op preventie via een aantrekkelijk aanbod van activiteiten, in plaats van op controle? Krijgen we garantie dat de camera's, zoals gepland, na 6 maand worden ontmanteld? We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren toegang hebben tot groen om in te spelen, dus we gaven een positief advies voor het nieuwe subsidiereglement voor groene en avontuurlijke speelplaatsen. We vinden het wel jammer dat alleen basisscholen gebruik kunnen maken van de subsidie, en secundaire scholen niet. Waar zijn de jongeren gebleven? We gaven positief advies op het nieuwe reglement voor de subsidiëring van speelpleinwerkingen. We zijn enthousiast over het actieplan eiwittransitie en gaven hier positief advies over. We missen wel concrete acties, en stellen voor om ook concrete acties voor kinderen en jongeren (via scholen) op te nemen in het actieplan. We gaven positief advies over het reglement voor erkenning van studentenverenigingen die overschrijdend zijn over verschillende instellingen van hoger onderwijs. We wensen hen veel succes! We gaven positief advies over het reglement voor de buitenspeeldag en wensen alle organisatoren en kinderen een fijne tijd buiten toe! We stelden enkele bijkomende vragen en kregen hierop antwoord. Naar aanleiding van de vele media-aandacht over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Gent, schreven we een spontaan advies met enkele vragen en ideeën. We vinden het heel belangrijk dat Gent een veilige stad is waar iedereen zich overal en op elk moment thuis voelt. We wilden weten hoe binnen de stad wordt omgegaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe slachtoffers worden begeleid, of horecapersoneel hierrond opleiding kan krijgen en hoe er binnen het onderwijs rond dit thema wordt gewerkt. We kregen antwoord op dit advies:
De In 2020 werkte de jeugdraad hard aan allerlei adviezen over beleidsnota’s van verschillende domeinen (en hadden we dus te weinig tijd voor updates op de website, oeps!). In die beleidsnota’s schrijven de schepenen wat ze de komende jaren gaan doen. De jeugdraad kreeg van elke beleidsnota een ontwerpversie, en had dan de kans op advies te geven. Alle adviezen werden bekeken door de betrokken schepenen, en nadien werd een definitieve versie gemaakt (waarbij ze soms heel goed, en soms minder goed luisterden naar de ideeën van jongeren). Hier vind je alle adviezen en antwoorden.
We hebben ook positief advies gegeven over de erkenning van Jeugdhuis de Plataan, scoutsgroep Dampoort, het Girls Go Boom clubhuis, jeugdhuis Oude Bareel en Tajo vzw. Het erkennings- en subsidiereglement voor het jeugdwerk werd vereenvoudigd, en we gaven hier ook positief advies over. We gaven als jeugdraad ook advies over het charter voor jeugdwelzijnswerk. We gaven deze zaken mee als advies:
Verenigingen kunnen materiaal ontlenen via het uitleenpunt van stad Gent. Veel jeugdwerkorganisaties maken daar gebruik van. We gaven advies op het reglement voor het ontlenen van materiaal. Wij gaven onze mening over de leverkosten van materiaal, over het gebruiken van materiaal op kamp (buiten Gent) en over de ingewikkelde online aanvraagprocedure. In het nieuwe reglement werden een aantal van onze ideeën meegenomen. Jeugdwerkorganisaties mogen nu op kamp sport en spelmateriaal en audiovisueel materiaal meenemen dat ze uitlenen via het uitleenpunt. De Jeugddienst vroeg ons mee na te denken over de besteding van centen uit het Corona noodfonds. De Vlaamse Overheid heeft namelijk een noodfonds opgezet voor gemeenten dat bedoeld is om financiële noden door Corona te compenseren bij middenveld en organisaties van jeugd, sport en cultuur. Stad Gent besliste om 100.000 euro te besteden aan het vrijwilligersjeugdwerk. De jeugddienst vroeg ons om ideeën. Wij gaven een aantal tips:
We kregen veel signalen kregen van Gentse kinderen en jongeren over hun mentaal welbevinden en de huidige Coronamaatregelen. Daarom schreven we een spontaan advies met een aantal voorstellen voor acties om aan het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren te werken:
Sinds januari is ons stadsbestuur aan het plannen, afspreken en onderhandelen over wat ze de komende 5 jaar willen doen (en hoeveel dat mag kosten).
Ze schrijven samen aan een strategisch meerjarenplan. Daarin staan de grote prioriteiten, gekoppeld aan de budgetten. Elke schepen schrijft daarna ook nog eens een eigen beleidnota, om uit te leggen wat ze precies willen doen. Ze hebben beloofd ons, de Gentenaars, daarbij te betrekken. Wij hebben daar echter nog niet veel van gemerkt. Terwijl de tijd dringt. Daarom schreven we deze brief naar burgemeester Mathias De Clercq en schepen van Participatie Astrid De Bruycker. We vragen hierin …
Lees de brief hier We zijn zeer benieuwd naar hun antwoord. Hopelijk tot binnenkort, Groetjes van jullie Jeugdraad. Gent wil een kind-en jeugdvriendelijke stad zijn. Daarvoor worden er actieplannen geschreven. Waar wij dan advies op geven. En die acties worden geëvalueerd na 5 jaar. En wij zeggen dan wat we daarvan vonden…
We hadden onder andere iets te zeggen over
Onze belangrijkste boodschap was deze: We hopen dat de kind-en jeugdvriendelijke ambitie niet wordt opgeborgen in de komende legislatuur en willen waarschuwen om niet enkel voor ‘veel’ en ‘zichtbaar’ te gaan. Prijzen uitdelen, titels/labels ambiëren, (eenmalige) campagnes of evenementen organiseren… zijn zaken die enkel aanvullend mogen zijn op een duurzaam en effectief beleid dat doortastende keuzes durft maken. Lees hier de ganse tekst. De Stad moet ook zorgen voor haar studenten. Er is zelfs een heus ‘actieplan studentenbeleid’ (met een advies van ons erbij). De voorbije jaren probeerde dat allemaal uit te voeren en schreef men zelfs een evaluatie. En op die evaluatie schreven wij dan weer een advies.
We hebben het onder andere over hoe je studenten informeert en laat participeren. Of over hoe belangrijk verkeersveiligheid ook voor studenten is. Maar we vragen vooral dat de Stad Gent organisatoren (veel!) beter moet ondersteunen: met transparante en eerlijke regels, met goeie communicatie en dienstverlening op maat. Lees de volledige tekst hier. Begin 2018 gaven we al eens een advies op een verbod op het paraderen met roofvogels. Intussen legde de Vlaamse Overheid heel wat bepalingen op over hoe je roofvogels wel en niet mag houden (zij zijn immers bevoegd voor het thema Dierenwelzijn).
De Stad Gent besliste daarom het verbod te schrappen, wegens overbodig. Of toch niet... Want er moest en zou een zin over roofvogels in het GAS-reglement blijven staan (ook al staat er elders al iets over het in bedwang houden van dieren). Wat wij daarvan vonden? Stom en nutteloos. We hebben dat beleefd omschreven in dit advies, lees maar. Vorig jaar lanceerde de Stad Gent het idee voor een proefproject waarbij 16-en 17-jarigen zouden stemmen bij de verkiezingen.
Wij reageerden toen kritisch maar opbouwend en zaten zelf mee in het stuurgroepje. Nu het project is afgerond, bezorgden we de schepenen toch enkele bedenkingen. Samengevat: De opkomst is lager dan verwacht, maar dat toont niet dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in onze samenleving. We hopen vooral dat de Stad verder gaat met jongeren te betrekken, maar ook lessen trekt uit dit experiment. Lees hier ons advies. Oktober
Februari
Maart
In mei organiseerden we ons project Onze Eeuw. In augustus lanceerden we Kiespijn, voor iedereen die last had van de verkiezingen. |
Archieven
May 2023
Categorieën
All
|