JEUGDRAAD.GENT
JEUGDRAAD.GENT
  • Home
  • Adviezen
  • Acties
  • Evenementen
  • Over ons
  • Word lid
  • Contact
  • Home
  • Adviezen
  • Acties
  • Evenementen
  • Over ons
  • Word lid
  • Contact

waar geven wij eigenlijk advies over?

Gent in 2030

27/4/2017

Comments

 

 Om een stad te (ver)bouwen, moet je soms lang vooruitkijken. Momenteel maakt men de plannen op over hoe Gent er in 2030 zal uitzien. Dat heet het ruimtelijk structuurplan: een document van 288 pagina’s met daarin de visie van Stad Gent over waar en hoe we gaan wonen, werken, leven en bewegen in Gent. Alle info over dit plan vind je op deze website. Wie niet graag leest, bekijkt best het animatiefilmpje van 2:12 minuten.
Wij hadden alvast ook een aantal opmerkingen over dit plan, die we meegaven via onze man in de Gecoro*.

Hieronder alvast een korte samenvatting over onze bedenkingen.
 
  • Het plan is kindvriendelijk. Maar wat ‘kindvriendelijk’ is, verandert vaak. Soms is kindvriendelijk ‘oudervriendelijk’, soms gaat het over 0-5-jarigen … De focus ligt vaak op jonge kinderen. Het begrip ‘kinderen’ omvat echter iedereen tot 18 jaar, een groep met verschillende noden.
  • Er is 'aandacht voor gezinsvriendelijke woningen in gezinsvriendelijke buurten'. Dat gaat dan over speeltuintjes, kinderopvang, … Er wordt te weinig stilgestaan bij het feit dat kinderen blijven wonen bij hun ouders tot ze volwassen zijn. Buurten moeten ook voorzien zijn op tieners. Dat wil oa ook zeggen dat de stadsrand ’s avonds laat ook veilig bereikbaar is.
  • Kinderen en jongeren vragen om een ‘spannende stad’: naar meer kleur, meer speelse elementen, niveauverschillen, ‘wijze’ kunst, water, fonteinen … in de openbare ruimte.
  • Er is te weinig aandacht voor de omgevingen van lagere-, middelbare- en hogescholen en universiteiten.
  • In het plan staat dat er grote noden zijn rond jeugdinfrastructuur en speelruimte. We vinden geen uitgewerkte visie, acties of middelen terug.
  • Er staan wat betreft sport enkel zaken over ‘georganiseerde sporten’ in clubverband. Er is ook nood aan grote en kleine plekken waar ‘ongeorganiseerd’ en ‘laagdrempelig’ kan worden gesport, bv. in parken of op pleinen.
  • Het plan vermeldt dat er een evenwicht moet zijn tussen studenten en bewoners, maar zegt niet hoe ze dit willen aanpakken. Hoe zal men de nood aan huisvesting voor studenten opvangen? Daarnaast hebben studenten ook nood aan leuke plekken en veilige campus-omgevingen, niet enkel aan koten.
  • Stad Gent vindt ‘co-creatie’ belangrijk. Het zijn vaak de sterke burgers die participeren (vooral blanke middenklassers tussen 30-55 jaar). De stad moet actief moeite doen om ook moeilijk bereikbare groepen (jongeren, mensen met een migratie-achtergrond, …) te bereiken.
 
Dit advies werd ook besproken op onze Open Jeugdraad van april 2017. Wens je meer info? Laat maar weten.

*De Gecoro is de adviesraad voor ruimtelijke ordening. Lees er alles over op https://stad.gent/over-gent-en-het-stadsbestuur/stadsbestuur/speel-een-rol-het-beleid/ik-wil-meedenken/adviesraden/gemeentelijke-commissie-voor-ruimtelijke-ordening-gecoro
Comments

Over het Gents Fuifbeleid

12/1/2017

Comments

 
FotoOnze uitnodiging voor het stadsbestuur
Eind 2016 organiseerde de Jeugddienst een Fuiftop: en middag voor jongeren die een fuif willen organiseren. Voor ons een ideale gelegenheid om de ondersteuning vanuit Stad Gent eens te bekijken. We vroegen de meningen van enkele jeugdverenigingen en studentenverenigingen en schreven een écht advies!
 
Een samenvatting van onze bezorgdheden:
  
  • Er zijn 2 websites voor wie iets wil organiseren. www.fuiveningent.be voor jongeren, en een andere voor iedereen. Dat is nodeloos ingewikkeld en je kan er makkelijk verdwalen. --> We vragen de info eens goed te screenen.
  • We begrijpen niet waarom formulieren nog steeds niet online kunnen worden ingediend
  • We vragen afschaffing van het moraliteitsattest tijdens evenementen, Gent is één van de allerlaatste gemeentes die dat nog vraagt.
  • Wie alle administratie juist doorlopen heeft, krijgt vaak heel laat antwoord.
  • Je moet verplicht je evenement melden bij de politie, maar patrouilles zijn vaak niet op de hoogte van je evenement.

Kortom: het lijkt erop dat de stadsdiensten niet goed samenwerken. Gent was in een Vlaams onderzoek naar ‘regulitis’ zelfs eens een voorbeeld van hoe het niet moet. Een evenementenloket kan een oplossing bieden.
 
 
En nu?
Het stadsbestuur moet ons tijdig antwoord geven. Schepen Peeters liet alvast weten snel een gesprek te willen aangaan. We zijn benieuwd. 

lees hier ons advies over fuifbeleid
Foto
8 weeks countdown-party: Goedgekeurd door de Dienst Evenementen en Feesten (inname openbare weg), de Milieudienst, Ivago, de Brandweer, de Politie (openbare ordecel), de Politie (Horecacel), de Politie (cel private veiligheid, de Horecacoach, Dienst Evenementen en Feesten (Logistiek). ;-)
Comments

GAS!

14/12/2016

Comments

 
Foto
Het was al even geleden, maar in november 2016 hebben we  dan toch de vraag gekregen om advies te geven op de GAS-codex.

Die codex is een overzicht van overtredingen waar je een GAS-sanctie voor kan krijgen. Van het parkreglement over de regels rond prostitutie en begraafplaatsen. Wij als Jeugdraad mochten advies geven.

Enkele van onze bezorgheden
  • Volgens de codex moet “elke bijeenkomst” gemeld worden. Dit is te veel voor interpretatie vatbaar.
  • Los van de regelgeving rond geluidsnormen (hoe luid mag een evenement zijn), kan je ook nog een GAS-sanctie krijgen als het geluid “storend” is. Dat vinden we echt niet oké: wie alles in orde brengt voor een evenement kan zo toch nog een boete krijgen…
  • Er staan vaak termen in als “storen”, of “hinderlijk”. Dat lijkt ons een beetje te willekeurig: wij willen graag duidelijke criteria.
  • ‘Versterkte muziek’ op openbare plaatsen of in parken is verboden. Volgens de letter wil dit ook zeggen dat een gsm die luid speelt ook kan worden bestraft. Wij vragen om een realistische norm (van decibels of vermogen van de boxen), in plaats van een puur verbod.
  • “Het is verboden affiches […] aan te brengen op de openbare weg of plaatsen die zichtbaar zijn vanop de openbare weg...” Dat vinden we nogal euhm… voor interpretatie vatbaar: een raamaffiche kan dan in principe ook niet. We vragen om het deel ‘zichtbaar vanaf de openbare weg’ te schrappen of toch aan te passen.
  • Muziekinstrumenten zij niet verboden in de parken, maar wel in de Blaarmeersen.
  • Wie vindt dat hij onterecht een sanctie krijgt, kan verweer aantekenen. De manier waarop dit omschreven is en de procedure hoe je dat moet doen is voor ons te hoogdrempelig. Niet iedereen in onze stad kan zich zo goed schriftelijk uitdrukken in een juridische context.
  • Elke boete die onterecht wordt gegeven is er één te veel, ook al kan je dan nog verweer aantekenen en wordt de sanctie verworpen. Dat brengt ons bij het allerbelangrijkste punt: de rol van de vaststeller. Hij of zij is diegene die de eerste beslissing neemt of jouw gedrag al dan niet een sanctie verdient. Het reglement staat vol met termen als ‘storend’, ‘hinderlijk’ en ‘lawaai’, zaken die voor interpretatie vatbaar zijn.
Lees hier ons advies op de gas-codex
Het stadsbestuur beloofde alvast ons een uitgebreid antwoord. De codex wordt besproken en gestemd op de gemeenteraad van december, wij zijn alvast benieuwd!
 
 
 
Het advies is geschreven voor de juridische dienst en de gemeenteraadsleden.
​Begrijp je er niets van, maar wil je graag meer weten? Contacteer ons.

​Veel info over GAS vind je op de website van Stad Gent.
Comments

Werkingsverslag 2015-2016

22/9/2016

Comments

 
Foto
We hebben ons niet verveeld tijdens het schooljaar 2015-2016. Een kleine samenvatting lees je in ons werkingsverslag (in't echt was het allemaal wel wat plezanter dan op papier). Vragen? Opmerkingen? Laat ons iets weten.

Lees hier ons werkingsverslag 2015-2016
Comments

Het verhaal van het nieuwe uitleenpunt

14/9/2016

Comments

 
Foto
3 jaar na de beslissing  zal het dan toch gebeuren: de uitleendienst van de Jeugddienst (in de Forelstraat) sluit en gaat op in het ‘uitleenpunt’ aan de Wiedauwkaai, onder de Dienst Evenementen & Feesten. Dit wil zeggen dat er geen apart aanbod meer is voor jeugdverenigingen.

(wat voorafging)
Wij waren er niet gerust in: doordat er geen aparte uitleendienst meer is voor jeugd, zal er ook niet meer op maat worden gewerkt. Zo’n grote uitleendienst kan nooit even flexibel zijn dan wat we gewoon waren. Tenslotte is de kans groot dat bijvoorbeeld het fuif-en audiomateriaal sneller zal worden uitgeleend aan grote verenigingen, waardoor er niets meer overblijft voor de kleintjes.
Onze schepen van Jeugd was er van bij het begin rap bij om ons te beloven dat ‘de fusie niet ten koste mag gaan van kwaliteit en dienstverlening’.
We erkennen dat er voordelen zitten in een centralisatie, maar hebben van bij het begin onderstaande voorwaarden voorgesteld. In 2014 werden deze ook ondertekend door 1000 (jawel, duizend) mensen en afgegeven aan schepenen Decruynaere en Peeters.
  • Openingsuren aangepast aan vrijwilligers: minstens 2 dagen per week tot 18u30.
  • Een aanvraagprocedure die rekening houdt met kleine verenigingen. We vrezen een scenario waarbij grote organisaties (of stadsdiensten) het materiaal veel te vroeg reserveren.
  • Een dienstverlening op maat van jonge mensen: bereikbaar, flexibel, klantvriendelijk en hulpvaardig ingesteld.
  • We willen inspraak in de beslissing welk materiaal de stad wel en niet aanbiedt. Dit materiaal moet ook op maat zijn van kleinere initiatieven van jonge Gentenaars.
  • We willen dat het materiaal dat wordt aangeboden duurzaam is en in goede staat.
Dat men in 2014 niet onmiddellijk de uitleendienst van de Jeugddienst heeft gesloten, heeft onder andere te maken met de voorwaarden die toen gesteld zijn. We werden geregeld op de hoogte gehouden van hoe alles (al dan niet) vooruit ging en hebben het gevoel dat veel van onze opmerkingen serieus werd genomen (zie verder).


Naar wat ons verteld werd, liepen vooral de onderhandelingen tussen de stad en de vakbonden hierover moeilijk en traag. Hoe die precies zijn gelopen en wat toen de discussiepunten waren, dat weten we niet (dat zijn ook onze zaken niet). Als Jeugdraad vinden we het natuurlijk wél heel belangrijk dat het stadspersoneel hun werk in de best mogelijke omstandigheden kan uitvoeren: tevreden werknemers zorgen immers ook voor tevreden klanten 

__________

En nu?
Vanaf 2 mei 2016 kan iedereen dus terecht in de Wiedauwkaai. In juni wordt ook het nieuwe reglement toegepast. 
Stad Gent gaf al een antwoord op onze voorwaarden:
  • Openingsuren magazijn: elke namiddag van half 2 tot 5, maandag en vrijdag tot half 7. Wij vinden dit dik oké.
  • Aanvraagprocedure die rekening houdt met de kleintjes: Er is gekozen om geen aparte categorieën te maken, iedereen kan vanaf 6 maand op voorhand aanvragen. Het kan tot 3 maand duren eer je antwoord krijgt, de reden zou zijn omdat men dan kan selecteren en flexibel kan omgaan met late aanvragers. Ons advies is om er toch voor te zorgen dat men binnen de 10 dagen antwoord krijgt. Dat lijkt ons transparanter, simpeler en makkelijker voor organisatoren. We blijven wel bezorgd over de kleintjes (en diegenen die niet zo goed zijn in hun administratie). Sowieso zal dit moeten geëvalueerd worden (zie verder).
  • Dienstverlening: zaken als flexibiliteit kan je niet in een reglement zetten. We vinden het wel belangrijk dat personeel graag komt werken en dat er een open bedrijfscultuur heerst, want die kan enkel afstralen op de klanten.
  • Inspraak in welk materiaal: dat hebben we totaal niet gekregen. Men verzekert ons wel dat er voldoende budget is om indien nodig extra materiaal aan te kopen. En dat er tijdig geëvalueerd zal worden. Of wij (of één van de gebruikers) daarin betrokken zullen worden, dat weten we niet.
  • Duurzaam materiaal: Er werd ons met de hand op het hart beloofd dat er voldoende budget is om indien mogelijk extra materiaal te kopen.
Zoals we als Jeugdraad zo vaak moeten schrijven: ‘the proof of the pudding is in the eating’. Het reglement mag nog zo (on)duidelijk zijn en de intenties zo oprecht: we zullen het allemaal wel merken. Men heeft ons meermaals verzekerd dat alles tijdig zal worden geëvalueerd. Daarom is het echter heel belangrijk dat men weet wat de ervaringen van de gebruikers zelf zijn. Er is al 3 jaar gespeculeerd en verondersteld, tijd voor de realiteit.


We roepen daarom de gebruikers van het nieuwe uitleenpunt op om hun ervaringen te delen met de stad en met ons. De slechte, de minder goede maar zeker ook de goede. Het is voor de jullie, de gebruikers, dat er een uitleendienst bestaat!. Want we hopen oprecht dat al ons geneut, gezaag en gebibber over deze fusie voor niets geweest is; dat iedereen die iets organiseert in Gent zich gesteund en geapprecieerd voelt door zijn of haar stad.
Wij trekken alvast op 2 mei met een ferme doos chocolaatjes naar het uitleenpunt, om de schone lei te vieren. Hopelijk zien ze ons (en vooral de nieuwe jonge klanten) graag komen.
Lees hier ons advies
Comments

Actieplan studentenbeleid

5/11/2015

Comments

 
Foto
Met 70.000 lopen ze hier rond, 30.000 van hen blijven hier zelfs slapen: de studenten in Gent. 
Stad Gent schreef in november 2015 een heus 'actieplan studentenbeleid', waarin staat wat men allemaal onderneemt voor die doelgroep.

Om een goed advies te schrijven gingen we eerst zelf goed nadenken, organiseerden dan een Open Jeugdraad over studenten en gingen nog apart met enkele studentenvertegenwoordigers praten. Hieronder vind je het uitgebreide advies, voor wie niet kan wachten vind je hieronder een korte samenvatting: 
  •  Wij vonden het plan niet zo ambitieus, we vragen dan ook wat de ambitie precies is. Een oplijsting geven? En waarom schrijft Stad Gent zo graag actieplannen (die verwijzen naar andere actieplannen)?
  • Er is een 'speerpunt' rond communicatie. Wij lazen niets nieuws, en vragen ons dan ook af of men de communicatie ook effectief wil verbeteren. 
  • Studenten voelen geviseerd door het woonbeleid van de stad, betrek ze dan ook. Er moet meer werk gemaakt worden van energiezuinige koten en het belang van gemeenschappelijke ruimtes is niet te onderschatten. 
  • Studenten moeten worden ondersteund als ze zaken willen organiseren in hun vrije tijd. En we willen graag zichtbaar resultaat, aan een actieplan of congres heeft een organisator niets. En in 'den uitgang' moet er voor iedereen en overal gratis kraantjeswater zijn.
  • Over mobiliteit hadden we ook iets te zeggen: maak werk van verkeersveilige hogeschoolomgevingen (bijvoorbeeld op de as tussen Keizerspoort en St_jacobs), en campagnes tegen hinderlijk fietsen mogen niet eenzijdig naar studenten worden gericht, 

Onze conclusie: het potentieel van die 70.000 studenten in onze stad is té groot om hier niet zwaar op in te zetten. Bovendien worden er geen linken gelegd tussen de verschillende domeinen. 

Of de Stad Gent geslaagd is, daar gaan we nog even over moeten delibereren! 

Lees hier het advies studentenbeleid
Comments

Een overzicht van 2014-2015

1/9/2015

Comments

 
Aan het begin van elk schooljaar schrijven we op wat we het afgelopen werkjaar gedaan hebben. Voor 2014-2015 hebben we dat in een proper boekje gegoten, kijk maar!

Een korte samenvatting? Een award-uitreiking, een muilentrekkers-debat, Open Jeugdraden, 12 adviezen, 6 nieuwe mensen en al onze centen uitgegeven!

​Nog vragen? Aarzel niet en contacteer ons!

Hieronder vind je nog eens al onze 12 adviezen van het werkjaar 2014-2015
- Erkenning Apollo 
- Bosbeheerplan Grand Noble Parkbos 
- Stedelijk actieplan geluid
- Kampvervoer
- Erkenning Together We Stand
- Erkenning Jeugdhuis 't Geduld
- Actieplan proper Gent
- Reglement polyvalente zalen
- Erkenning speelpleinwerking Baobab 
- Reglement Kadervorming
- Actieplan kind-en jeugdvriendelijke stad
- subsidie speelpleinwerkingen
download hier het werkingsverslag 2014-2015
Comments

Advies actieplan kind- en jeugdvriendelijke stad

2/5/2015

Comments

 
Foto
Op de gemeenteraad van mei komt er een actieplan om van Gent een kind-en jeugdvriendelijke stad te maken. De eerste info over dat plan lees je op de blog van Elke Decruynaere.

Wij als flinke adviesraad schreven daar natuurlijk een advies op, lees maar!

Een korte samenvatting:

– een mooie en nobele inspanning, maar we verwachten graag een budget en duidelijke doelstelling per actie

– we zien liever concrete realisaties dan een actieplan, daar zullen we op blijven hameren.

– er mag wat ambitieuzer worden omgegaan met acties rond armoede en diversiteit. We missen expliciete aandacht voor etnisch-culturele minderheden. Het is bovendien belangrijk dat er ook gekozen wordt voor jongeren ipv enkel kinderen en gezinnen.

Wie  vragen heeft over dit plan of het advies mag ons contacteren.

Comments

GAS (2014)

31/8/2014

Comments

 
Foto
Lang geleden, in 2014, zijn we meer dan een jaar bezig geweest met GAS, de gemeentelijke administratieve sancties; we schreven een opiniestuk, gingen naar de gas-trefdag van de Stad Gent (04/2014), organiseerden een Open Jeugdraad, schreven ooit brieven naar de burgemeester (08/2013),…

Op basis van de beleidsnota en het ontwerp van het reglement dat we kregen schreven we in augustus 2014 dit advies.

Het GAS-reglement werd besproken op de gemeenteraad van 22/23 september 2014. Vandaag, 2 (twee!) jaar later hebben we de GAS-codex (de 'menukaart', waarop staat welke sanctie je waarvoor krijgt) nog altijd niet mogen zien. Men heeft beloofd dat we er advies op mogen geven ... Ofwel wil het stadsbestuur dit supergrondig doen, ofwel interesseert het hun geen fluit wat jongeren hier eigenlijk echt over denken. Wordt vervolgd.


Voor meer info over het advies of over GAS, laat ons iets weten.

Comments
Forward>>

    Archieven

    September 2019
    May 2019
    April 2019
    December 2018
    September 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    April 2017
    January 2017
    December 2016
    September 2016
    November 2015
    September 2015
    May 2015
    August 2014

    Categorieën

    All
    Fuiven
    GAS
    Onze Eeuw
    Studenten
    Verkiezingen
    Werkingsverslag

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.