Gent wil een kind-en jeugdvriendelijke stad zijn. Daarvoor worden er actieplannen geschreven. Waar wij dan advies op geven. En die acties worden geëvalueerd na 5 jaar. En wij zeggen dan wat we daarvan vonden…
We hadden onder andere iets te zeggen over
Onze belangrijkste boodschap was deze: We hopen dat de kind-en jeugdvriendelijke ambitie niet wordt opgeborgen in de komende legislatuur en willen waarschuwen om niet enkel voor ‘veel’ en ‘zichtbaar’ te gaan. Prijzen uitdelen, titels/labels ambiëren, (eenmalige) campagnes of evenementen organiseren… zijn zaken die enkel aanvullend mogen zijn op een duurzaam en effectief beleid dat doortastende keuzes durft maken. Lees hier de ganse tekst. De Stad moet ook zorgen voor haar studenten. Er is zelfs een heus ‘actieplan studentenbeleid’ (met een advies van ons erbij). De voorbije jaren probeerde dat allemaal uit te voeren en schreef men zelfs een evaluatie. En op die evaluatie schreven wij dan weer een advies.
We hebben het onder andere over hoe je studenten informeert en laat participeren. Of over hoe belangrijk verkeersveiligheid ook voor studenten is. Maar we vragen vooral dat de Stad Gent organisatoren (veel!) beter moet ondersteunen: met transparante en eerlijke regels, met goeie communicatie en dienstverlening op maat. Lees de volledige tekst hier. Begin 2018 gaven we al eens een advies op een verbod op het paraderen met roofvogels. Intussen legde de Vlaamse Overheid heel wat bepalingen op over hoe je roofvogels wel en niet mag houden (zij zijn immers bevoegd voor het thema Dierenwelzijn).
De Stad Gent besliste daarom het verbod te schrappen, wegens overbodig. Of toch niet... Want er moest en zou een zin over roofvogels in het GAS-reglement blijven staan (ook al staat er elders al iets over het in bedwang houden van dieren). Wat wij daarvan vonden? Stom en nutteloos. We hebben dat beleefd omschreven in dit advies, lees maar. Vorig jaar lanceerde de Stad Gent het idee voor een proefproject waarbij 16-en 17-jarigen zouden stemmen bij de verkiezingen.
Wij reageerden toen kritisch maar opbouwend en zaten zelf mee in het stuurgroepje. Nu het project is afgerond, bezorgden we de schepenen toch enkele bedenkingen. Samengevat: De opkomst is lager dan verwacht, maar dat toont niet dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in onze samenleving. We hopen vooral dat de Stad verder gaat met jongeren te betrekken, maar ook lessen trekt uit dit experiment. Lees hier ons advies. Oktober
Februari
Maart
In mei organiseerden we ons project Onze Eeuw. In augustus lanceerden we Kiespijn, voor iedereen die last had van de verkiezingen. Deze week keurde de gemeenteraad een aanvulling op het GAS-reglement goed.
Het gaat om volgende tekst: "Het is verboden op het openbaar domein om in gevangenschap gehouden roofvogels en uilen tentoon te stellen, ermee te paraderen of om deze dieren op welke wijze dan ook te betrekken bij publieke evenementen." Aangezien ook minderjarigen bestraft kunnen worden, werd de Jeugdraad ook om advies gevraagd. We zijn helemaal niet tegen het verhogen van dierenwelzijn, maar hebben toch negatief geadviseerd, en wel om volgende redenen:
Lees hier ons officiële advies, of contacteer ons gerust met vragen. PS: Een roofvogel is op zijn mooist in de natuur, haal ze dan ook niet in huis. In juni 2017 hoorden we via de pers dat Stad Gent een proefproject wil organiseren om 16-jarigen te laten 'stemmen'. 5000 16-en 17-jarigen zouden een brief krijgen waarmee ze digitaal kunnen 'stemmen' (de stemmen mogen wettelijk niet meetellen). Nobel idee, dachten wij. Maar we hadden ook enkele bedenkingen. Daarom zaten we begin juli 2017 samen met schepen Sofie Bracke (verantwoordelijk voor de verkiezingen). In oktober kwam dan de vraag om dat allemaal eens op papier te zetten voor het schepencollege. Samengevat:
Eind november 2017 hebben we opnieuw afgesproken met schepen Bracke om dit verder te bespreken. We houden jullie op de hoogte.
Op zoek naar meer info, of andere vragen over dit advies? Contacteer ons. Dag politici. Als jullie binnen een jaar verkozen worden, willen jullie vast zo goed mogelijk besturen. Of oppositie voeren. Met kennis van zaken en concrete resultaten voor de Gentenaars, juist? Wel, we hebben jullie alvast een plezier gedaan. Want we weten dat het jeugdbeleid waarschijnlijk geen hot topic zal zijn in de komende verkiezingsstrijd. Onterecht natuurlijk, want het gaat rechtstreeks over meer dan 100.000 mensen (71.331 Gentenaars van 0-25 jaar, 30.000 kotstudenten en tienduizenden pendelstudenten), en onrechtstreeks over de toekomst van alle Gentenaars. Op basis van de afgelopen jaren hebben we 5 werkpunten geformuleerd voor een Gents (jeugd)beleid dat het verschil kan maken. Doe er iets mee, ga erover in discussie en wees ambitieus. - Focus ook op jongeren (dus niet enkel op kinderen en erkende jeugdverenigingen) - Werk aan échte inspraak en participatie (doe het eerlijk, voor iedereen en niet voor de show) - Communiceer eenvoudig - Laat mensen doen en formuleer enkel simpele regels - dit is de eeuw van de superdiversiteit Download ons eisenpakket in pdf hier. Deze actie kadert in ons verkiezingsproject Onze Eeuw. In november - december 2017 nodigen we alle partijen apart uit in ons eis-salon om deze eisen voor te stellen. - woensdag 8/11: Johan Deckmyn van Vlaams Belang - Vrijdag 10/11: Mathias De Clercq van Open Vld Gent 🐦 - Donderdag 23/11: Elke Sleurs van N-VA Gent 🦁 - Donderdag 7/12: Rudy Coddens 🌹 en Elke Decruynaere 🌱van TeamGent - Vrijdag 8/12: Mieke Van Hecke en Veli Yüksel van CD&V Gent ⛪ (we wachten nog op de kameraden van PVDA om een afspraak te maken) Iedereen is welkom om mee te luisteren en/of te discussiëren. De Eis-salons gaan allemaal door om 20u in de Jeugddienst Stad Gent (Kammerstraat 12). Vragen of meer info? Laat ons gerust iets weten. Een terugblik op ons afgelopen werkjaar. Want waar schreven wij nu weer advies over?
2016 September
Januari
Intussen bereidden we ons het afgelopen werkjaar voor op onze verkiezings-projecten. Om een stad te (ver)bouwen, moet je soms lang vooruitkijken. Momenteel maakt men de plannen op over hoe Gent er in 2030 zal uitzien. Dat heet het ruimtelijk structuurplan: een document van 288 pagina’s met daarin de visie van Stad Gent over waar en hoe we gaan wonen, werken, leven en bewegen in Gent. Alle info over dit plan vind je op deze website. Wie niet graag leest, bekijkt best het animatiefilmpje van 2:12 minuten. Wij hadden alvast ook een aantal opmerkingen over dit plan, die we meegaven via onze man in de Gecoro*.
Hieronder alvast een korte samenvatting over onze bedenkingen.
Dit advies werd ook besproken op onze Open Jeugdraad van april 2017. Wens je meer info? Laat maar weten. *De Gecoro is de adviesraad voor ruimtelijke ordening. Lees er alles over op https://stad.gent/over-gent-en-het-stadsbestuur/stadsbestuur/speel-een-rol-het-beleid/ik-wil-meedenken/adviesraden/gemeentelijke-commissie-voor-ruimtelijke-ordening-gecoro |
Archieven
April 2024
Categorieën
Alles
|