JEUGDRAAD.GENT
JEUGDRAAD.GENT
  • Home
  • Adviezen
  • Acties
  • Over ons
  • Word lid
  • Contact
  • Home
  • Adviezen
  • Acties
  • Over ons
  • Word lid
  • Contact

waar geven wij eigenlijk advies over?

Het verhaal van het nieuwe uitleenpunt

14/9/2016

Comments

 
Foto
3 jaar na de beslissing  zal het dan toch gebeuren: de uitleendienst van de Jeugddienst (in de Forelstraat) sluit en gaat op in het ‘uitleenpunt’ aan de Wiedauwkaai, onder de Dienst Evenementen & Feesten. Dit wil zeggen dat er geen apart aanbod meer is voor jeugdverenigingen.

(wat voorafging)
Wij waren er niet gerust in: doordat er geen aparte uitleendienst meer is voor jeugd, zal er ook niet meer op maat worden gewerkt. Zo’n grote uitleendienst kan nooit even flexibel zijn dan wat we gewoon waren. Tenslotte is de kans groot dat bijvoorbeeld het fuif-en audiomateriaal sneller zal worden uitgeleend aan grote verenigingen, waardoor er niets meer overblijft voor de kleintjes.
Onze schepen van Jeugd was er van bij het begin rap bij om ons te beloven dat ‘de fusie niet ten koste mag gaan van kwaliteit en dienstverlening’.
We erkennen dat er voordelen zitten in een centralisatie, maar hebben van bij het begin onderstaande voorwaarden voorgesteld. In 2014 werden deze ook ondertekend door 1000 (jawel, duizend) mensen en afgegeven aan schepenen Decruynaere en Peeters.
  • Openingsuren aangepast aan vrijwilligers: minstens 2 dagen per week tot 18u30.
  • Een aanvraagprocedure die rekening houdt met kleine verenigingen. We vrezen een scenario waarbij grote organisaties (of stadsdiensten) het materiaal veel te vroeg reserveren.
  • Een dienstverlening op maat van jonge mensen: bereikbaar, flexibel, klantvriendelijk en hulpvaardig ingesteld.
  • We willen inspraak in de beslissing welk materiaal de stad wel en niet aanbiedt. Dit materiaal moet ook op maat zijn van kleinere initiatieven van jonge Gentenaars.
  • We willen dat het materiaal dat wordt aangeboden duurzaam is en in goede staat.
Dat men in 2014 niet onmiddellijk de uitleendienst van de Jeugddienst heeft gesloten, heeft onder andere te maken met de voorwaarden die toen gesteld zijn. We werden geregeld op de hoogte gehouden van hoe alles (al dan niet) vooruit ging en hebben het gevoel dat veel van onze opmerkingen serieus werd genomen (zie verder).


Naar wat ons verteld werd, liepen vooral de onderhandelingen tussen de stad en de vakbonden hierover moeilijk en traag. Hoe die precies zijn gelopen en wat toen de discussiepunten waren, dat weten we niet (dat zijn ook onze zaken niet). Als Jeugdraad vinden we het natuurlijk wél heel belangrijk dat het stadspersoneel hun werk in de best mogelijke omstandigheden kan uitvoeren: tevreden werknemers zorgen immers ook voor tevreden klanten 

__________

En nu?
Vanaf 2 mei 2016 kan iedereen dus terecht in de Wiedauwkaai. In juni wordt ook het nieuwe reglement toegepast. 
Stad Gent gaf al een antwoord op onze voorwaarden:
  • Openingsuren magazijn: elke namiddag van half 2 tot 5, maandag en vrijdag tot half 7. Wij vinden dit dik oké.
  • Aanvraagprocedure die rekening houdt met de kleintjes: Er is gekozen om geen aparte categorieën te maken, iedereen kan vanaf 6 maand op voorhand aanvragen. Het kan tot 3 maand duren eer je antwoord krijgt, de reden zou zijn omdat men dan kan selecteren en flexibel kan omgaan met late aanvragers. Ons advies is om er toch voor te zorgen dat men binnen de 10 dagen antwoord krijgt. Dat lijkt ons transparanter, simpeler en makkelijker voor organisatoren. We blijven wel bezorgd over de kleintjes (en diegenen die niet zo goed zijn in hun administratie). Sowieso zal dit moeten geëvalueerd worden (zie verder).
  • Dienstverlening: zaken als flexibiliteit kan je niet in een reglement zetten. We vinden het wel belangrijk dat personeel graag komt werken en dat er een open bedrijfscultuur heerst, want die kan enkel afstralen op de klanten.
  • Inspraak in welk materiaal: dat hebben we totaal niet gekregen. Men verzekert ons wel dat er voldoende budget is om indien nodig extra materiaal aan te kopen. En dat er tijdig geëvalueerd zal worden. Of wij (of één van de gebruikers) daarin betrokken zullen worden, dat weten we niet.
  • Duurzaam materiaal: Er werd ons met de hand op het hart beloofd dat er voldoende budget is om indien mogelijk extra materiaal te kopen.
Zoals we als Jeugdraad zo vaak moeten schrijven: ‘the proof of the pudding is in the eating’. Het reglement mag nog zo (on)duidelijk zijn en de intenties zo oprecht: we zullen het allemaal wel merken. Men heeft ons meermaals verzekerd dat alles tijdig zal worden geëvalueerd. Daarom is het echter heel belangrijk dat men weet wat de ervaringen van de gebruikers zelf zijn. Er is al 3 jaar gespeculeerd en verondersteld, tijd voor de realiteit.


We roepen daarom de gebruikers van het nieuwe uitleenpunt op om hun ervaringen te delen met de stad en met ons. De slechte, de minder goede maar zeker ook de goede. Het is voor de jullie, de gebruikers, dat er een uitleendienst bestaat!. Want we hopen oprecht dat al ons geneut, gezaag en gebibber over deze fusie voor niets geweest is; dat iedereen die iets organiseert in Gent zich gesteund en geapprecieerd voelt door zijn of haar stad.
Wij trekken alvast op 2 mei met een ferme doos chocolaatjes naar het uitleenpunt, om de schone lei te vieren. Hopelijk zien ze ons (en vooral de nieuwe jonge klanten) graag komen.
Lees hier ons advies
Comments

    Archieven

    December 2022
    November 2022
    September 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    December 2021
    December 2020
    September 2019
    May 2019
    April 2019
    December 2018
    September 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    April 2017
    January 2017
    December 2016
    September 2016
    November 2015
    September 2015
    May 2015
    August 2014

    Categorieën

    All
    Fuiven
    GAS
    Onze Eeuw
    Studenten
    Verkiezingen
    Werkingsverslag

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.